Business model voor BlueMatch

Voor de minor ‘Digital Business Models & Blockchain’ kregen wij de opdracht om een business model te ontwikkelen voor een organisatie in de praktijk. De opdracht is uitgevoerd voor de organisatie BlueMatch. BlueMatch is een klein Indiaas "not-only-for-profit" -bedrijf dat zich inzet voor de gezondheid en de leefomgeving van armere bevolkingsgroepen in India. Dit doen ze onder meer door het verkopen van hun duurzame rookvrije fornuis, genaamd de ‘EcoStove’. De missie van BlueMatch luidt: “Onze missie is om vrouwen en gezinnen in staat te stellen schoon te koken, zodat ze een gezonder, duurzamer en productievere toekomst kunnen opbouwen. We produceren, distribueren en onderhouden duurzame rookvrije fornuizen en eco-neutrale biomassabrandstof." BlueMatch heeft momenteel twaalf mensen in dienst. Het bedrijf is gevestigd in India en het hoofdkantoor is in Halasinakaipura, provincie Karnataka.

Een van de bedrijfsactiviteiten waarmee BlueMatch zich bezighoudt zijn de zogenaamde ‘Self-Help Groups’ (SHG). Dit zijn lokale gemeenschappen die zich inzetten voor het overdragen van kennis over koken, hygiëne, klimaatverandering en budgettering. Bovendien dragen de SHG’s bij aan de verkoop van de EcoStove, door de nodige service te bieden en uit te leggen hoe het product werkt. Hiermee fungeren de SHG’s als verkoop- en serviceafdeling.

Voordat wij met het project begonnen was er geen concreet business model uitgewerkt voor de SHG’s. Daarom heeft BlueMatch ons gevraagd om deze taak op ons te nemen. Met behulp van de business modellen op businessmodellab.nl hebben wij deze opdracht verwezenlijkt. Het business model canvas vormt de basis van het gehele business model. Daarnaast hebben wij veel gehad aan andere modellen, zoals het Value builder-model en het STOF-model.

Verder was er aan het begin van het project geen monitoringssysteem aanwezig om de nieuwe bedrijfsactiviteit te beheersen. Daarom hebben wij met gebruik van Microsoft Power BI een dashboard opgesteld om de belangrijkste zaken van de SHG’s vast te leggen.

Blue Match heeft na afloop van het project laten weten dat zij erg tevreden zijn met de opgeleverde stukken. Het bedrijf heeft ons ook verteld dat ze al een paar onderdelen gebruiken. Hier zijn wij enorm trots op.

De ervaringen van BlueMatch zijn hier te lezen.

Video pitch