ClaCa Design op weg naar een volledig circulaire tas

Sinds juni is ClaCa Design met haar atelier gevestigd in Deventer. ClaCa Design is een eenmanszaak van Claudia Casagrande waar prachtige leren tassen ontworpen en gemaakt worden.

Mijn droom was ondernemen. Na een zoektocht van jaren heb ik de uitdaging gevonden om te kunnen ondernemen. Het hebben van mijn eigen atelier waar ik op mijn eigen manier prachtige tassen, maar met name werktassen, ontwerp en maak. Geen grote oplages, maar een functionele mooie tas die speciaal bij jou past. Natuurlijk is er ook een webshop en is er een collectie in de maak.

Mijn grootste droom is het maken van een volledig circulaire tas. Dat is een beste zoektocht om uit te vinden. Tot ik via via in contact kwam met Hogeschool Saxion. Een mooie uitdaging dacht ik voor studenten. Ik heb mijn vraag/wens voorgelegd aan Saxion en vier studenten zijn deze uitdaging aangegaan: Jacob Stuiver, Dave Vruchtenveen, Koen Smeijers en Niek Kosse van de Minor Circulaire Economie. Zij zijn volledig in de opdracht gedoken.

Hoe maak je een volledig circulaire tas?

Een tas maken is niet alleen een stukje garen en leer. ClaCa Design wil naast de huidige tassen een lijn van volledig circulaire tassen opnemen. Een tas van hergebruikt leer of een goed alternatief voor leer, maar ook garen, lijm, voering, versteviging en fournituren gebruiken die circulair vervaardigd worden. Gelukkig hebben de studenten voor de Minor Circulaire Economie zich hier ingestort. Helaas hebben we nooit persoonlijk kennis kunnen maken en vond alles digitaal plaats. Dit was echter geen belemmering om de opdracht uit te voeren. We hebben een goede manier gevonden om het digitaal op te pakken en we hebben regelmatig contact gehad zodat de opdracht goed uitgevoerd kon worden. Zelf miste ik wel het persoonlijk contact en de kans om te laten zien hoe mijn producten in het atelier vervaardigd worden.

Het resultaat van het onderzoek door de studenten is zo goed uitgevoerd dat ClaCa Design meteen aan de slag kon met de eerste stappen richting een volledig circulaire tas. Alternatieve opties voor leer en toelevering voor hergebruikt leer. Inmiddels is ook een natuurlijke lijmsoort in gebruikt genomen en is er een eerste contact geweest voor circulaire garen met WEAR2GO.

Nu een aantal weken verder is ook de eerste tas van Pinatex ontworpen en gemaakt in opdracht van de leverancier van Pinatex Nederland. Piñatex is een innovatief materiaal gemaakt van afgedankte ananasbladeren en is een bijproduct van bestaande landbouw.

Verdere stappen gaan volgen om tot een volledig circulaire tas te komen. Al is het vinden van fournituren nog echt wel een uitdaging. Dit zal mij echter niet weerhouden.

Geweldige ontwikkelingen voor ClaCa Design. En wat zo mooi is, is dat je ook als eenmanszaak uitdagende opdrachten kan neerleggen bij studenten. Er gaat een hele nieuwe wereld open voor de studenten, maar ook voor mij als opdrachtgever. Een zeer leerzame periode waarin je wordt uitgedaagd om over nieuwe zaken na te denken. Iets wat ik in mijn eentje nooit zo had kunnen oppakken.

Presentatie van de studenten

De studenten hebben met de online tool 'Circulair Organiseren' een kringloop getekend voor ClaCa Design. Deze kringloop hier te vinden.