Chainable, gevestigd in Noord-Brabant, ontwikkelt circulaire keukens die speciaal zijn ontworpen voor een lange levensduur en eenvoudige demontage. Deze keukens worden geleverd onder een Kitchen-as-a-Service (KaaS) model. Dankzij dit model kunnen de keukens aan het einde van hun levensduur worden teruggenomen, waarna de materialen opnieuw worden gebruikt of gerecycled. Chainable maakt gebruik van een materialenpaspoort dat precies aangeeft welke materialen in de keuken zijn verwerkt en wat de restwaarde is. Hierdoor kunnen de keukens hun maximale waarde behouden en een bijdrage leveren aan een circulaire economie.
Chainable wordt regelmatig genoemd in diverse media vanwege hun innovatieve aanpak van het circulaire keukenconcept. Hun keukens zijn ontworpen om driemaal langer mee te gaan dan traditionele keukens, wat een positieve impact heeft op zowel het milieu als de gebruikers. Chainable heeft erkenning gekregen voor hun duurzame inspanningen, zoals het winnen van prijzen voor hun circulaire keukenontwerpen bron. Daarnaast is Chainable uitgelicht als een van de meest duurzame start-ups in Nederland volgens de ASN Bank Wereldprijs bron.
Financiering: Chainable heeft in de loop van de tijd financiering weten aan te trekken om hun circulaire keukenmodel verder te ontwikkelen en op te schalen. In 2022 hebben ze een investering van €1,4 miljoen ontvangen om hun activiteiten uit te breiden en meer impact te maken binnen de circulaire economie bron. Deze financiering stelt hen in staat om hun producten en diensten verder te optimaliseren, waarbij ze ook blijven werken aan innovaties in duurzame keukenproductie.
Waarom begonnen zij hieraan: Chainable is gestart met het ontwikkelen van circulaire keukens om de grote afvalberg van keukenmaterialen te verminderen en een duurzame oplossing te bieden. De traditionele keukenindustrie creëert jaarlijks veel afval door het beperkte hergebruik van materialen. Chainable wil deze afvalstroom aanpakken door keukens modulair en demontabel te ontwerpen, zodat ze eenvoudig kunnen worden teruggenomen en hergebruikt. Door het KaaS-model kunnen zij als producent eigenaar blijven van de materialen, wat bijdraagt aan hun visie van een circulaire economie De eigenzinnige circulaire stappen van keukenproducent Chainable - CIRCO
Ambitie: Chainable streeft ernaar om de standaard te zetten voor circulaire keukens in Nederland en daarbuiten. Hun doel is om jaarlijks de productie van duizenden tonnen afval te voorkomen en een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven binnen de meubel- en interieursector. Ze willen de overgang naar een circulaire economie versnellen door keukens te leveren via een as-a-service model en het gebruik van een materialenpaspoort, zodat de materialen hun waarde behouden gedurende de hele levenscyclus Het Nieuwe Normaal: Circulariteit als Standaard in de Keukenbranche Het Nieuwe Normaal: Circulariteit als Standaard in de Keukenbranche - Chainable