Van Hebben naar Huren
Financiering van circulaire business modellen met het verdienmodel PaaS

Mkb-bedrijven die groeien en circulaire businessmodellen aan hun portfolio toevoegen hebben moeite met het vinden van (bank)financiering. De toekenningswijze van financiering door banken is veelal gebaseerd op traditionele oftewel lineaire businessmodellen. Dit werkt in het nadeel van mkb-bedrijven met circulaire verdienmodellen zoals Product-as-a-Service (PaaS). 

De lectoren en onderzoekers van Hogeschool Saxion, NHL Stenden Hogeschool en Hogeschool Rotterdam hebben de handen ineengeslagen om hen hierbij te helpen in het RAAK MKB project ‘Van Hebben naar Huren: financiering van Circulaire Businessmodellen’. Onderzocht is hoe mkb-ondernemers de risico’s van hun circulaire businessmodellen kunnen beperken en hun circulaire business case zo kunnen onderbouwen dat het aantrekken van bankfinanciering met succes kan verlopen. Daarbij hebben onderzoekers een achttal gebieden vastgesteld waar een mkb bedrijf naar zou moeten kijken als ze PaaS als businessmodel willen inzetten. De reis naar het succesvol aanvragen van financiering is aan de hand van zes stappen in beeld gebracht. Om hen hierbij te helpen is in het onderzoek ‘tooling’ ontwikkeld.

Bovenstaande figuur beschrijft de PaaS Investment Readiness Support in zes stappen. Onderstaand worden deze stappen uitgewerkt.

Stap 1: inspiratie

In stap 1 wordt een aantal inspirerende verhalen en praktijkcases aangeboden. Daarbij gaat het om het overwinnen van de twijfel bij mkb’ers en het aansporen om met acceptabele, draagbare risico’s verder te gaan met innoveren. Innovatie die nodig is om waarde voor de middellange en lange termijn te realiseren.  In de praktijkcases worden bedrijven uit verschillende sectoren uitgelicht die hun bedrijf hebben aangepast en waarde creëren door dienstverlening te integreren in hun productaanbod.

Stap 2: Quickscan - Algemeen en Positiebepalen

De Quickscan is een vragnlijst gebaseerde online tool. Het eerste deel van de Quickscan gaat in op algemene informatie en de positiebepaling van het bedrijf op het gebied van circulariteit en Product-as-a-Service propositie. In het tweede deel van de Quickscan wordt het beoogde circulaire business model aan de hand van vijf componenten in kaart gebracht. Het resultaat van de Quickscan ontvangt u in een rapportage in uw mailbox. 

Wilt u de Quickscan gebruiken? Stuur dan een mail naar info@vanhebbennaarhuren.nl!

Stap 3: Quickscan - Analyse en Reflectie 

De uitkomsten van de Quickscan uit stap 2 bieden een eerste idee waarom en hoe je als bedrijf wilt innoveren richting een circulair businessmodel gebaseerd op PaaS. Om te komen tot een verdiepende reflectie en uitwerking van de uitkomsten van de Quickscan wordt een aantal hulpmiddelen aangeboden. Deze richten zich op inspiratie, analyse, ontwerp of evaluatie van een nieuwe circulair businessmodel. De hulpmiddelen vindt U in hoofdstuk 4 van het eindrapport.

Stap 4: Rekenmodel

Met het rekenmodel kan een mkb'er nagaan hoe de waardepropositie en businessmodel cijfermatig uitpakken. Het rekenmodel is gebouwd in Excel. Met een inzicht in de kasstromen (inkomsten en uitgaven) ontdekt de mkb’er hoeveel financiering er nodig is. Door ‘te spelen’ met de cijfers ontstaat een helder beeld over de haalbaarheid van de propositie. Verder geeft het rekenmodel inzicht in de ontwikkeling van de winst (winst- en verliesrekening), het vermogen (balans) en de kasstromen (cashflow). Het model is niet eenvoudig maar geeft ontzettend veel inzicht.

Wilt u het Rekenmodel gebruiken? Stuur dan een mail naar info@vanhebbennaarhuren.nl!

Stap 5: Readiness toets

Door het invullen van de Readiness toets wordt de mkb’er als laatste check langs de belangrijkste aandachtsgebieden voor een goed onderbouwde PaaS waarde propositie geleid. Dit gebeurt aan de hand van ongeveer zestig stellingen en vragen. Het doel van deze zelftoets is om de mkb'er te ondersteunen bij het vaststellen "hoe klaar" zijn of haar mkb-organisatie is voor het aanvragen van financiering. Twee perspectieven zijn in deze zelftoets bijeengebracht: de toets is gericht op het perspectief van de ondernemer, maar het perspectief van de bank, de potentiële kredietverstrekker, is er ook in meegenomen: heel belangrijk voor een succesvolle financieringsaanvraag! Deze toets verschilt dan ook sterk van andere beschikbare toetsen. Waar andere toetsen zijn geschreven vanuit de financier, is deze Readiness toets geschreven voor het mkb.

Wilt u de Readiness toets gebruiken? Stuur dan een mail naar info@vanhebbennaarhuren.nl!

Stap 6: Verbeteracties

Je kunt de verbeteracties gebruiken zodra je de Readiness toets hebt ingevuld en je score bekend is. Je vindt concrete actiepunten en aanvullende tools om je bedrijf te versterken en verder aan te scherpen.

De praktijkcases bieden inzicht en inspiratie door te laten zien hoe andere bedrijven Servitization en Product as a Service (PaaS) hebben geïmplementeerd. In deze cases worden bedrijven uit verschillende sectoren uitgelicht die hun bedrijf hebben aangepast en waarde creëren door dienstverlening te integreren in hun productaanbod. Je krijgt een beeld van de uitdagingen die zij tegenkwamen, de strategieën die zij toepasten en de impact van hun keuzes. Zo kun je leren van succesvolle aanpakken en ontdekken welke oplossingen ook voor jouw bedrijf relevant kunnen zijn. Deze praktijkvoorbeelden helpen je om concreet aan de slag te gaan.