Hoe ontwikkel ik mijzelf tot een goede leider?

Reden tot actie

In de wereld bestaan vele leiders. Om te leiden heeft elke leider zijn of haar eigen aanpak. Vaak zie en hoor je over deze leiders en wat hun doelen zijn, wie ze hebben geïnspireerd en we ze hebben bereikt. In het dagelijks leven heb je ook leider. Dan wel niet van een grote groep maar toch belangrijk voor het functioneren van een team. Leiders krijgen het vaak voor elkaar om hun doelen te bereiken ongeacht de omvang. Hierdoor werd ik geïnteresseerd in de manier waarop dit lukt. Daarom kwam bij de volgende onderzoeksvraag: Hoe ontwikkel ik mijzelf tot een goede leider?

Voor mijn onderzoeksvraag heb ik met vier mensen gesproken dit allen ervaring hebben in het geven van leiding waarvan de omvang verschilt van grote. Met behulp van mijn coach, Christoph Hinske, heb ik interviewtechnieken en manieren van analyseren geleerd waardoor ik mijn vraag kon beantwoorden. Aan de hand van de verzamelde data uit gespreken en de hulp van Christoph heb ik mijn vraag weten te beantwoorden met een causal-lusdiagram.

Het onderzoek

Workflow

Om een leider te zijn heb je eerst een opdracht nodig. Vanuit deze opdracht kun je je doel identificeren en de benodigde mensen verzamelen en je team samenstellen. Met je team kun je een plan samenstellen waarin gestructureerd te beschreven wat je gaat ondernemen en hoe je het gaat bereiken en wat je mijlpalen zijn. Aan de hand van je plan ga je taken verdelen zodat elk teamlid dezelfde mate van werklading heeft gekregen waarin hij of zij gespecialiseerd in is. Doordat je een plan opstelt kun je stapsgewijs werken waardoor je efficiënter werkt en het minder tijd kost. Hierdoor ontstaat meer tijd om anderen te helpen waardoor je elkaar binnen het team feedback kunt geven. Om je elkaar feedback geeft draagt ieder een stukje kennis over welke elk lid meer kennis en ervaring opdoen zodat de volgende opdracht beter gaat.

Development

Om jezelf goed te laten functioneren als leider heb je een team nodig die achter je staat. Het kan gebeuren dat teamleden elkaar niet kennen en geen ervaring hebben met elkaar. Dit zou kunnen leiden tot een stroevere werkomgang maar omgekeerd tot een versnelling van een proces. Omdat leden elkaar kennen vertrouwen ze elkaar en staan ze open voor elkaar. Hierdoor staan ze sneller open voor coachen van anderen. Doordat teamleden elkaar coachen ontstaat er een omgeving waar makkelijker wordt geleerd en leden nieuwsgierig worden naar andere kennis. Dit geeft ze perspectief voor nieuwe ontwikkelingen waardoor ze gemotiveerd raken om het te leren en hierover te spreken met anderen waardoor ze die teamleden verder kunnen helpen. Deze teamleden zullen dan weer een extra toegevoegde waarde hebben aan de workflow.

 

Teamspirit

Het hebben van kennis binnen een team lijdt niet altijd tot een goede uitkomst als het team niet goed functioneert. Om als leider een goed functionerend team te creëren, heb je elkaar vertrouwen nodig. Met dit vertrouwen in elkaar zorgt ervoor dat de werkomgeving rustiger wordt en teamleden zich niet ongemakkelijk voelen. De teamleden zullen zich op hun plek moeten voelen. Hierdoor wordt er meer binnen het team gesproken omdat de barrière voor het aanspreken lager ligt. De communicatielijnen worden korter. Dit bevorderd dat teamleden meer informatie delen binnen een gesprek omdat het informeler wordt. Bij een formeel gesprek voelen teamleden zich geroepen om de gevraagde informatie te delen terwijl in informeel gesprek er extra informatie uit zou kunnen komen wat net zo belangrijk kan zijn. Door de informele gesprek voelen teamleden zich beter op hun plek binnen het team waardoor de teamcohesie beter worden. Dit zal niet alleen de workflow een toegevoegde waarde geven maar ook het vertrouwen in een ander. 

Conclusie

In het kort, bij leiderschap komt veel kijken. Een goede workflow is nodig om het proces op gang te zetten, drang tot ontwikkeling is nodig binnen het team om constant te verbeteren goede prestaties te leren en een hoge teamspirit zal ervoor zorgen dat het systeem blijft draaien. Door deze aspecten toe te passen tijdens het aansturen van een team kunnen ertoe leiden dat je als leider je doel behaald.