Wat heeft een persoon nodig om kwaliteit slaap te krijgen zodat hij/zij uitgerust en hersteld wakker wordt voor de volgende dag?

Hallo, mijn naam is Jeron. Ik zit in mijn derde jaar van fysiotherapie. Wat u voor zich heeft liggen is mijn miniproject over slaap. Dit project is gemaakt in 2021 tijdens het Honors Program Creativity in Finance and Management. 

Het onderzoek

Doelstelling

Tijdens het onderzoek ging ik kijken hoe ik de slaap kon optimaliseren en welke aspecten tegen werken. Het doel van dit onderzoek was om mijn kennis over slaap te verbreden. Want als mens slapen we 1 derde van ons leven en slaap speelt een belangrijke rol in verschillende fysiologische systemen maar ook op het mentale gebied speelt slaap een belangrijke rol. Dus waarom zou je niet willen weten hoe je goed kunt slapen.

Onderzoeksvraag en methode

Tijdens het onderzoek heb ik met verschillende mensen gepraat waarbij ik dezelfde vraag stelde: wat heeft een persoon nodig om kwaliteit slaap te krijgen zodat hij/zij uitgerust en hersteld wakker wordt voor de volgende dag? Na elk gesprek heb ik een Causal Loop Diagram gemaakt zoals hieronder gemaakt van de informatie die ik heb verkregen van die persoon. Wat op valt is dat elke slaapspecialist veel overeenkomsten hadden kwam verkregen informatie. 

Discussie

De grootste belemmerde factor voor slaap is het kunstmatige licht waar hedendaags gebruik van gemaakt wordt. Dit kan je ook zien dat zonlicht/kunstmatig licht het middel punt is van mijn loops. Licht heeft zowel zijn positieve rol in slaap maar kan ook negatief invloed hebben op slaap. Ik heb ook gekeken naar het normale slaappatroon en hoe dit door de jaren veranderd. Maar wat je vooral terug ziet komen zijn de hormonen die een grote rol spelen bij het goed slapen.

Wat mij heeft doen verrassen tijdens dit onderzoek is dat slapengaan niet alleen je ogen dichtdoen en gaan slapen, maar dat dit een zeer complex fysiologisch systeem is waarbij verschillende hormonen komen kijken. Hierbij kan ik zeggen dat de slaap een grote rol speelt in de algehele gezondheid.

Een persoon heeft tussen de 7 en 9 uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Uit onderzoek is gebleken dat personen die minder dan 6 uur slaap per dag hebben met 2,4% achteruit gaan in productiviteit, daarnaast hebben deze mensen 13% hogere sterfterisico. Toch slapen gemiddeld 15% van de bevolking minder dan 6 uur. (Christopher M. Barnes, 2019)

Conclusie

Conclusie met dit onderzoek kan ik stellen dat kunstmatige licht van tegenwoordig een grote rol speelt in het slaapgebrek voor deze generatie van mensen. Daarnaast spelen slechte slaap hygiëne en gedrag ook een grote rol bij slechte slaap kwaliteit.