Een circulair business model voor mycelium verpakkingen in de Noorse visindustrie

Als student Bestuurskunde/Overheidsmanagement ben ik, Mik van den Brink, geïnteresseerd in het werken aan maatschappelijke opgaven. Het tegengaan van plastic vervuiling in het milieu is een van die opgaven waar ik nu en in de toekomst graag mijn steentje aan bijdraag. Zo heb ik tijdens mijn afstudeeropdracht bij Smurfit Kappa Noorwegen gewerkt aan het vinden van een alternatief voor piepschuim (EPS) visdozen. Aangezien dit soort plastic verpakkingen bijdragen aan maritieme vervuiling met alle gevolgen van dien.

Als alternatief hebben we met de Smurfit Kappa projectgroep, bestaande uit mijzelf en twee medewerkers van Smurfit Kappa, gekeken naar de mogelijkheid voor het benutten van mycelium. Dit is een materiaal gemaakt van schimmeldraden en biomassa zoals hennep. Mycelium heeft gelijke eigenschappen met EPS met betrekking tot de eigenschap biologische afbreekbaarheid. Omdat mycelium nog vrij onbekend is in Noorwegen hebben we hulp gevraagd aan een startup bedrijf in Nederland, Grown.Bio. Zij houden zich onder andere bezig met het maken van mycelium verpakkingsmaterialen. Tijdens de samenwerking tussen Grown.Bio en Smurfit Kappa hebben we een mycelium visverpakking prototype ontwikkeld die verder getest zal worden in Noorwegen. Ook wordt er al gekeken naar de mogelijkheden voor het gebruiken van de papieren restmaterialen binnen Smurfit Kappa voor het laten groeien van mycelium verpakkingsmaterialen voor de meubelindustrie.

 

Mijn rol in dit project was het procesmanagement. Ik heb ervoor gezorgd dat het project werd gestart en het ontwikkelingsproces in gang werd gehouden. Met als resultaat van mijn afstudeeronderzoek een nieuw businessmodel. Voor het opzetten en structureren van mijn businessmodel heb ik gebruik gemaakt van het Business Model Template van Jan Jonker en Niels Faber[1].

 

Business Model Template

[1] Jonker, J., & Faber, N. (2020). Duurzaam organiseren (1st ed.). Amsterdam, Nederland: Boom uitgevers.