Wat is er nodig om het Internet of Medical Things voor iedereen, overal en elke minuut te laten werken?

Hallo! Mijn naam is Wouter Scholten. Ik ben een derdejaars IT service management student aan het Saxion. Ik ben erg blij dat ik de resultaten van mijn mini-onderzoeksproject over de kansen van het Internet of Medical Things (IoMT) kan delen. Dit mini-project heb ik gedaan tijdens het Honors Program Creativity in Finance and Management.

Het onderzoek

Motivatie om aan deze reis te beginnen

Vanaf de dag dat ik de mogelijkheden van Internet of Things (IoT) kende, raakte ik geïnteresseerd in de tegenwoordig bloeiende technologie. Er kwamen verschillende vragen in me op; “Wat zijn de voordelen voor mij?” “Hoe kan het mijn leven makkelijker maken?”, etc. Dit project is uitgevoerd op hetzelfde moment dat ik de minor Digital Business Models en Blockchain heb gevolgd, waarbij we een IoT-product moesten opzetten met een website, Business Canvas Model en tokenization . Hier raakte ik nog meer betrokken bij IoT.

Ik had het geluk dat we een eigen onderwerp konden bedenken. Natuurlijk wilde ik iets doen met Internet of Things. IoT is helaas al erg ontwikkeld en te groot voor een onderzoek als het mijne. Zelf heb ik er vaak over nagedacht hoe het zou zijn als je je eigen lichaamswaarden zou kunnen zien. Daarom heb ik gekozen voor Internet of Medical Things. IoMT maakt onder meer apparaten die informatie van je lichaam kunnen lezen, slim. Voor wie niet bekend is met IoT, een voorbeeld is dat je via een app je vochtgehalte kunt zien.

Ik deed kwalitatief onderzoek met drie professionals om hun expertise en ervaring om te zetten in data die waardevol waren voor mijn project. Ik heb System Thinking (Goodman, 2018) en Causal Loop Diagramming (Wikipedia, 2020) gebruikt om een idee te krijgen hoe hun verschillende perspectieven in één gezamenlijk model kunnen worden geïntegreerd.

Methodologische aanpak

Ik wilde mijn project opdelen in drie perspectieven; Onderzoek en Design (R&D) in de medische sector, IT-beveiliging en Value Sensitive Design (VSD). Ik verdeelde het in deze drie perspectieven omdat in zoveel projecten iets werd ontwikkeld en vrijgegeven, maar nooit door een klant werd gebruikt. Ik wilde ontdekken hoe het mogelijk is om een IT-dienst te ontwikkelen die door iedereen gebruikt kan worden, zoals vermeld in mijn vraag.

De methodologische benadering die ik heb gebruikt om mijn onderzoeksvraag te beantwoorden, is het voeren van gesprekken met drie mensen. Deze drie mensen hadden allemaal een andere kijk op de vraag over IoMT, maar ze hadden alle drie een uitstekende kennis en passie voor het onderwerp. Omdat de interviews allemaal online waren, was het gemakkelijker om een gesprek met hen aan te gaan. De gegevens die ik uit het interview haalde, schreef ik op en definieerde belangrijke variabelen om IoMT voor iedereen, overal en elke minuut te laten werken.

De onderwerpen zijn: Het vertrouwensniveau van belanghebbenden en het wegnemen van weerstand, de noodzaak om IT te vertrouwen in het belang van privacy en de kracht van Value Sensitive Design.

Aanbevelingen

We bevinden ons in de vierde industriële revolutie, waar het internet der dingen een enorm invloedrijke kracht is en zal worden (Schwab, 2015). Daarom moeten we dit werkbaar krijgen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen het accepteert en dat het veilig is voordat we het gaan gebruiken? Dit is mij duidelijker geworden door het uitvoeren van dit mini-project. Ik zal dit onderwerp blijven volgen en hoop ooit een rol te spelen in de ontwikkeling ervan.

Een voorstel dat ik wil doen is dat in de toekomst van IoMT privacy en dataopslag prioriteit moeten krijgen. Privacy is belangrijker dan ooit geworden en als we de veiligheid van gegevens niet kunnen garanderen, zullen mensen deze krachtige technologie nooit gebruiken. Dat zou jammer zijn, want daar kan het de menselijke gezondheid echt verbeteren. We moeten alleen vertrouwen winnen door te laten zien waar de gegevens zijn opgeslagen en dat deze veilig zijn.

Dat gezegd hebbende, is het tijd om een einde te maken. Ik wil iedereen die me heeft geholpen bij het uitvoeren van dit korte maar oogverblindende project heel erg bedanken.

Meer lezen? 

Klik op de button hier rechts.

Volledige artikel (PDF, 317 KB)