Circulair Organiseren

De tekentool Circulaire Organiseren maakt het mogelijk om zelf eenvoudig een kringloop te schetsen. De tekentool biedt een bibliotheek van symbolen en pijlen in de stijl van het boek Circulair Organiseren. Gebruikers kunnen volledig vrij tekenen of een van de aangeboden templates als startpunt gebruiken. Eenmaal getekend kunnen de kringlopen eenvoudig opgeslagen worden zodat deze op een later moment bewerkt kunnen worden.
Tijd
4 uur
Complexiteit
Doelgroep
Starters

Tips voor gebruik

  • Je kunt het online template van Circulair Organiseren goed zelf invullen. De tool kan tevens door een groep mensen ingezet worden,
  • Naast de ‘standaard’ symbolen kun je ook je eigen symbolen toevoegen. Dit doe je bij je pallet -> bewerken,
  • Exporteer de kringloop als XML-bestand voordat je de online toolomgeving sluit. Hierdoor kun je de kringloop op een later moment gemakkelijk weer openen en ben je er zeker van dat je hem niet verliest.

Gebruik van de tool

Teken de kringloop die je wilt sluiten. Zorg dat deze past bij de collectieve waardepropositie die jullie hebben opgesteld, en binnen de context waarin je opereert. Een kringloop kan op een aantal verschillende manieren worden bekeken. Vier voorbeelden zijn:

1. Het (zo) volledig (mogelijk) sluiten van een materialenkringloop. Materiaal keert terug in de keten met eenzelfde kwaliteitsniveau, indien mogelijk.

2. Het zo lang mogelijk benutten van de waarde van materialen; de materialen blijven langer in omloop.

3. Materialen geografisch gezien zo dichtbij mogelijk zien te verkrijgen en ze daar houden.

4. Het (radicaal) verminderen van materiaalgebruik en -verbruik in de verschillende fasen van de kringloop

Bekijk de verschillende voorbeelden van kringlopen voor inspiratie en om de praktische toepassing van de tool te zien.

Iconen

Bij het tekenen van de kringloop kun je uit drie typen iconen kiezen; human, materie en spullen. Zoek het icoon wat het beste bij de context past. Bij elk icoon kan een korte tekst worden toegevoegd. Daarnaast kan bij 'stijl' de kleur van het icoon worden aangepast.

Pijlen

Start met een groene pijl om aan te geven dat er sprake is van een duurzame stroom. Een rode pijl geeft aan dat er een traditionele stroom is. Een blauwe pijl is indicatie voor een stroom dat nog in ontwikkeling is. 

Partijen

Neem de kringloop die jullie gemaakt hebben in de vorige stap en zet bij de verschillende fasen in de kringloop de namen en rollen van de partijen die daar bij betrokken zijn. Het kan zijn dat sommige van deze partijen al bekend zijn maar dat andere nog ingevuld moeten worden.

Achtergrond

Het boek Circulair Organiseren is een werkboek geschreven onder leiding van Jan Jonker en Niels Faber. Saxion onderzoekers hebben hieraan meegeschreven. Het complete ebook is gratis te downloaden via de Saxion bibliotheek.